Мика Зайкова призна как оцелява в тези сложни времена за живот.От

...
Мика Зайкова призна как оцелява в тези сложни времена за живот.От
Коментари Харесай

Зайкова: Моята пенсия не е висока, синът ми помага с пари

Мика Зайкова призна по какъв начин оцелява в тези сложни времена за живот.

От ноември 2021 година до момента има растеж от 28% на най-евтините и най-употребявани хранителни артикули и зеленчуци. Това пресметна икономистът Мика Зайкова, която дружно с екип на Българска национална телевизия излезе на пазар, с цел да види какво може да се купи с увеличените пенсии.

„ Избрахме артикули от дребната кошница, от първа нужда, избрахме 24 продукта. Превърнали сме кренвиршите, колбаса и другите неща в 1 кг., с цел да има база за сравняемост, избрахме най-евтините неща. Тук има 1 самун, 6 яйца и 250 гр. масло.

Сравнихме се с цените от ноември 2021 година Сметката в този момент ми излезе 157.10 лева, през ноември - 122,40 лева Това е съвсем колкото обществената пенсия, която в този момент е 170 лева ”, заключи тя. „ Не единствено пенсионерите, само че и бедните първо си заплащат сметките. Могат ли да си разрешат да похарчат 157 лева ”, попита тя. „ Бедните стават все по-бедни и от ден на ден ”, регистрира Зайкова.

„ Доходите би трябвало да се вдигнат и да се направи ново преизчисление на пенсиите, минималната би трябвало да е над прага на беднотия ”, счита някогашната депутатка. По думите ѝ, е било неточност „ да се смесват баби жаби ”. „ Едно е да преизчисляваш пенсия, друго е да даваш обществена добавка. Грешка беше да се приказва, че никой няма да получи по-малко пари. И хората чакаха да не получат по-малко от това, което са получили през декември.

Винаги давам ум на този, който изиска. Още на предното разискване говорихме, че това ще даде отрицателен резултат. Не чаках този удар, който ще направи Национален осигурителен институт. Затова се получиха тези разлики.

Моята пенсия не е изключително висока, тя се промени с 56 лева нагоре. И аз съм от тези, които взеха по-малко от декември ”, призна Зайкова.

„ Имам наследник, който е юрист в Америка и ми праща всеки месец пари, другояче няма по какъв начин да се оправя. Той ме кани да ида при него, само че аз мисля, че съм по-полезна тук ”, сподели още тя, написа обстоятелства.бг.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР